Moje ukotvenia v turbulentných časoch

Ľudom z môjho prostredia je známe, že sme prechádzali neľahkym obdobím. Vlastne jedno z mojich top životných poznaní je fakt, že život zažívame v obdobiach. To súčasné trvá na môj vkus dlho. Ale aj Majster tieto obdobia mal. Zažil desaťročia v príprave, rok služby v ústraní, 40 dní na pustatine, boj v Getsemane a napokon Golgotu. Ktokoľvek je v duchovnej službe viac ako týždeň, vie, že tieto obdobia v živote jednoducho sú. A sú presne tým – obdobiami. Vymedzenými, ohraničenými, dočasnými sezónami. Potreboval som si sám pre seba ujasniť, čo ma v týchto obdobiach drží nad vodou. Tu je niekoľko z mojich ukotvení…

1 Boh je verný

Vernosť je jeden z nosných Božích atribútov. On nie je schopný nevery. Nedokáže opustiť, zanechať, zabudnúť. Stojí za svojimi sľubmi, drží slovo a ide mu o nás. Keď jeho blízkosť neprežívame, on je tu. Keď je jeho tvár ukrytá, on je tu. Jeho vernosť nie je až tak o jeho skutkoch ako o jeho osobe. My nemáme reálnu kapacitu posúdiť jeho skutky. Občas ich zachytíme, a tie potom nazývame zázrakmi či svedectvami. Ale jeho vernosť je o ňom. On verný proste je. Iným nevie byť. 

Toto ma drží!

2 Príliv sa vráti

Videl som obraz, kde bol namaľovaný chlapík ležiaci na pláži s člnom uviaznutým v piesku. Dole bol jednoduchý popis: “Príliv sa vždy vráti.” Kedykoľvek sa ocitneme zaseknutí, zacyklení, uviaznutí, pamätajme: to nie je finálny stav. Ešte príde zmena. Posun nastane. Prielom musí prísť. Jedna z najčastejších a najefektívnejších lží nepriateľa je, že to nikdy neskončí. Kým trvá milosť, bude prichádzať Božie nové. Možno potrebujem v tejto sezóne nabrať dych a preto som na piesku dlhšie, než by som si želal. Ale príliv sa vždy vráti.

Toto ma drží!

3 Viem, koho priazeň hľadám

Milujem ľudí, ale Jeho viac. Slúžim ľudom, ale ultimatne Jemu. Naslúcham ľudom, ale Jeho počúvam viac. Teším sa z priazne ľudí, ale jediný, koho priazeň hľadám, je on. Žijem pre potešenie nebeského Ocka. Na konci chcem z jeho pier počuť: “Dobrý a verný.” Hovorí sa, že ak chceš všetkých urobiť šťastnými, nebuď lídrom, ale predávaj zmrzlinu. Ja si myslím, že ani zmrzlinár neuspokojí každého. Mám pár skúsenosti🙂 Keď je turbulentné obdobie, dívam sa do očí Otcovi a hľadám jeho priazeň. Počúvam jeho šepot, hlas Svätého Ducha. Viem, koho priazeň hľadám.

Toto ma drží!

4 Ide o srdce

Tam dovnútra nevidno. Motívy a postoje sú okom neviditeľné. Dav dokáže rýchlo posúdiť a onálepkovať. Ak by som za každé odsúdenie, nálepku či názor o mne dostal euro, som skutočne bohatý. Ale vnútro vidí On. Dôlezité je zachovať si čisté svedomie, rýdzi charakter, posvätené motívy. Dôležité je neskorumpovať svoje srdce, nenechať sa kúpiť, nestratiť kompas. Nejde o imidž. Určite nie o lacnú chválu, či vrtkavú popularitu. Ide o srdce.

A toto ma drží!

5 Stay sweet

Ťažko to preložím, ale skúsim🙂 Ostaň sladký. Keď obdobie skončí a všetko prehrmí, nech moje srdce neostane zatvrdnuté či zahorknuté. Učím sa odpúšťať a odprosovať. Učím sa milovať a dôverovať zas. Učím sa dovoliť slzám, aby liečili a nie aby ostali navždy. Keď ideme cez púšť, často sme to práve my, kto určuje dĺžku pobytu. Môže to ísť dlho alebo rýchlo. Môže to ísť po zlotky alebo po dobrotky. Keď vyjdem z púšte, chcem voniať Kristom. Chcem, aby zo mňa išla vôňa vzkriesenia, nielen bolesť Getsemane. Chcem zostať milý, milujúci, usmievajúci. Ostanem sladký.

Aj toto ma drží!

Toľko moje vyznanie. Moje vyznanie je zároveň vyzvanie. Možno aj ty potrebuješ tieto ukotvenia. Ak áno, Boh má pre teba pre túto sezónu dostatočnú milosť. “Stačí ti moja milosť!”

Dáš to. S ním, kvôli nemu a na jeho slávu.

“Miluj, akoby si nikdy nebol zranený.

Tancuj, akoby ťa nikto nesledoval.

Spievaj, akoby nikto nepočúval.

Ži ako v nebi na zemi.”

Mark Twain

Photo credits: https://unsplash.com/photos/brown-on-seashore-near-body-of-water-under-cloudy-sky-at-daytime-ryGu_SPR1rs

Post a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *