Rast: Pôjdem kamkoľvek, len nech je to dopredu

Ak by sa niekomu podarilo natiahnuť tvoju kožu (napr. šiel by si s kožou na trh:), zistilo by sa, že tvoja koža má plochu zhruba do dvoch metrov. Ľudská koža tvorí asi 15% celkovej hmotnosti tela a je jeho dôležitým orgánom, pretože ho izoluje a chráni pred vonkajšími rizikami a škodlivými látkami. To, čo je však zaujímavé je, že pokožka má schopnosť sa obnoviť. Naša koža sa síce nezvlečie ako hadia, ale za mesiac sa úplne obnoví. U starších ľudí trvá tento proces dlhšie. 

V roku 1968 boli Švajčiari najväčší výrobcovia náramkových hodiniek. Ich hodiny boli symbolom presnosti a elegancie. Jednoznačne dominovali svetovému trhu s hodinami. Vymysleli minútovú ručičku, zdokonalili spôsob výroby ložiska, mali najlepšiu vodotesniacu techniku a najlepšie samonakrúcacie modely. V roku 1968 Švajčiari vyrábali 65% svetovej produkcie hodiniek a chválili sa 90% zisku. O dekádu neskôr, medzi rokmi 1979 a 1981 však 80% švajčiarksých výrobcov hodín stratilo prácu. Čo sa stalo? Odmietli zmeniť dovtedy zaužívaný spôsob výroby hodín. Odmietli používať lacnejší a presnejší Quartz kryštál. Neboli pripravení na radikálnu zmenu, a tak v osemdesiatych rokoch už ovládali iba 10% svetového trhu s hodinami a lídrami sa stali japonci. 

Úspešní ľudia, zdravé rodiny, dynamické spoločenstvá či prosperujúce firmy sa musia neustále posúvať dopredu. Musíme sa pravidelne pozrieť do zrkadla a férovo zhodnotiť, v čom potrebujeme posun. Nik nemá rád zmenu kvôli zmene, ale k rastu sú zmeny nevyhnutnosťou. Ktosi to povedal tak, že tí jediní, čo sa zmene tešia, sú pokakané bábätká 🙂 My ostatní potrebujeme byť k zmene vyzvaní, vnútorne ju prijať a robiť potrebné opatrenia. 

Boh nám pravidelne dáva príležitosti k obnoveniu. Naša myseľ je premieňaná a obnovovaná Slovom. Náš vnútorný človek je obnovovaný Duchom svätým. Boh robí nové veci, dýcha nový vietor, vlieva nové víno. S ním nie je nuda ani stagnácia ani útlm. Život s ním je plný premien a dynamiky. Nedá sa stáť na jednom mieste. Človek, ktorý stojí a nerastie, vlastne cúva, pretože cesta životom je ako plávanie proti prúdu. Kto nepláva, je unášaný späť. David Livingstone, najznámejší misionár v africkom kontexte, je známy svojim famóznym výrokom: “Pôjdem kamkoľvek, len nech je to dopredu.”

Ľudia, to je smer, akým ideme. Kto ide so mnou?

Post a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *